maandag 22 juli 2013

Mårten Andersson is een Zweeds kunstenaar geboren in Freluga Hälsingland in 1934. 

Mårten Andersson opgeleid aan de Hogeschool voor de Kunsten en hij debuteerde in 1956. Hij is een schilder voor een kleurrijke stijl, met links naar populaire tradities in Hälsingland.
Een van Mårten Andersson's meesterwerk, Hunting Lodge, werd vorig jaar verkocht aan Bukowski voor meer dan een miljoen dollar (inclusief toeslagen). Dat maakt hem tot een van Amerika's best betaalde, levende kunstenaars.
 Mårten's kunst en ontwerp toont een alternatieve richting, die is geworteld in ons  Zweeds erfgoed.
 Mårten zegt:ik ben in mijn hele leven als kunstenaar geïnspireerd door Hälsinglands volkscultuur en haar kunstenaars ,omdat mijn wortels daar liggen. Deze rijke schatkist is geopend voor iedereen en iedereen kan een  soortgelijke  schat daar uit ophalen zegt Mårten.
Mårten Andersson heeft verfijnd, wat  een paar honderd jaar geleden  is opgericht.

 Olle Granath, voormalig directeur van het Nationaal Museum en het Museum of Modern Art, bezocht de kunstenaar ,in zijn atelier in het dorp Freluga buiten Bollnäs. Hij schreef in zijn voorwoord van de tentoonstelling: Er zijn sterke banden terug naar boer schilderijen, in wat Mårten Andersson doet, maar op  grond van dit , heeft hij, zijn eigen wereld geschapen waarin ze tegenkomen,sporen van het klassieke modernisme fragiele dromen, de Sienese 1300s en volkslied van vibrerende verlangen. Hij onderscheidt zich van zijn voorgangers door niet omhoog te kijken naar de hemel en kastelen, maar eerder in de eenzame man  en haar verlangen om een te zijn met de natuur.

En van de week was ik een dagje opstap, en kwam een kleine tentoonstelling tegen in Vallsta Orbaden Hotel, waar deze stoelen stonden.
Geïnspireerd door een schilderij van Marten Andersson , waarin hij  een  verliefd paar schilderde staande naast een tafelen  ze hadden iets nodig om op te zitten,en naar aanleiding van dit, ontwierp hij deze stoelen.

Hun namen zijn;  Schemering, Avond en Nacht. "Het oog dwaalt over de stoelen rond de tafel,  ze zijn bezig met een reis door de dag, waarbij de geometrie van het niveau van de activiteit kan uitdrukken tijdens de dag en nacht Exclusieve kunst meubels gebouwd om te worden gebruikt

Art meubilair zijn met de hand geschilderd en getekend door Mårten Andersson. De beperkte
collectie bestaat uit 100 stuks van elke soort stoel en 200 tafels. Elk stuk is genummerd.


Ik vin dit altijd schitterend,als je zo iets onverwachts tegen komt, dan kan je van zo iets dubbel genieten.

Fijne dag allemaal groetjes Joke