zondag 30 juni 2013

Segersta

Nu moeten jullie niet denk dat dit een groot dorp is, en denken, O daar ga ik een dagje doorbrengen, want er is eigenlijk niet veel te beleven. Maar een keer per jaar, staat het voor mij in de agenda voor een bezoekje, en dat is als de millennium brug loppis er is.

Zo daar gaan we: Segersta ligt aan de Ljusnan een van de grote rivieren die door Zweden loopt. De omgeving is daar is prachtig , als je van natuur houdt, is het daar genieten.

De Ljusnan heeft veel dammen, en een daar van is deze.

Als je aan komt rijden zie je in de verte dit:
De Segersta kerk en de Millenium brug, en waarom heet hij zo!


Omdat in 2010 , Segersta in het nieuws  kwam, omdat daar ,de  Amerikaanse verfilming van het eerste deel van Stieg Larsson’s Millennium trilogie werd opgenomen, “The girl with the dragon tattoo”. Sindsdien gaat deze brug als “Millenium brug” door het leven.

en een keer per jaar is daar over deze brug een grote loppis (tweedehands markt)


Elke zondag word er een mis gehouden. Ze hebben een eigen kinderkoor, en kerkkoor en een eigen muziek gezelschap, en ze hebben 2 handwerk verenigen.

Toen ik de kerk binnen kwam, sta je echt verbaast, de meeste kerken in Zweden, zijn rijkelijk gedecoreerd , maar deze kerk straalt rust uit, van zijn eenvoudige rust, en witheid.Ze waren hem net opnieuw aan het schilderen.
De kerk werd  herbouwd in 1811, op de plaats van de middeleeuwse kerk uit de vroege 1200 De kroonluchters zijn schitterend, deze is geschonken in 1909 door !!! kon het niet lezen....
Er staat een eenvoudige doopvont.....
er hangt een schitterend schilderij en er ligt een schitterend vloerkleed....Het kerk orgel werd gebouwd in 1840.41 door Lars Nordqvist uit Alfta.
De kerk was eigenaar van 2 bruidskronen, waar ze zin 1729 een kroon hebben gemaakt.....Al het interieur van de oude kerk bevind zich nu in het historisch museum in Stockholm....
en dan staat er dit houten figuur als je Segersta binnen komt....Het standbeeld  "
Flottaren" dit staat als een symbool van een belangrijk tijd van de industrie in Segersta geschiedenis.   Rafting van hout ,bestaat  al sinds het midden van de jaren 1700 in de  Ljusnan en Voxnans water wegen.Segersta was het centrum van het drijven van hout in de Ljusnan.
  
In 1937 werkte daar, ongeveer 300 mannen die meer dan 27.5 miljoen boomstammen , via de water wegen vervoerde. Dit werd  geleidelijk gestaakt in de jaren 1950 tot 1967, toen het werd  overgenomen door anderen transportmiddelen.

 Ook bevind zich daar nog dit oude station, maar er rijdt geen trein mee.
5 jaar geleden hebben 2 Nederlanders zich daar gevestigd met een BB, (er zijn al een paar vrienden van ons geweest)
Zo dit was weer een stukje Zweden, geniet en tot de volgende keer.

Groetjes Joke