maandag 1 juli 2013

Söderhamn Ulrika Eleonora kyrka

5 km van waar wij vandaan wonen staat deze schitterend kerk Ulrika Eleonora.


De klokkentoren westen van de kerk werd gebouwd in 1748.

De eerste houten kerk werd ingewijd in 1621. Deze  werd verwoest in 1721 toen de Russen de stad afbrandde De preekstoel van deze kerk is bewaard gebleven en staat nu in de kapel op het eiland Storjungfrun.
Het fundament van de huidige kerk werd gelegd op 11 september 1685, op initiatief van de toenmalige vicaris Lars Portuan. Toen koningin Ulrika Eleonora, gemalin van Karel XI, maakte  een grote donaties aan de kerk, de nieuwe kerk kreeg de naam van de koningin bij de opening in het najaar 1692.
pastorie

De barokke Rode kerk is een centrale kerk met kruis wapens en torens in het midden en is ontworpen door de architect Nicodemus Tessin. Het oosten transept heeft zich ontwikkeld tot een veelhoekige kruis. Glas schilderijen in de ramen werd uitgevoerd in 1890 volgens de plannen van Heinersdorff in Berlijn. De kerk heeft 600 zitplaatsen inclusief de drie stands.
Beginnen in januari 2007,werd de kerk  voor tien maanden gesloten en werd volledig gerenoveerd
 Het altaarstuk is een schilderij van Jezus in Getsemane uitgevoerd in 1825 door Professor Fredrik Westin (1782-1862), waaronder ook schilderde het altaarstuk van Kungsholmen Kerk. De vergulde kader rondom het altaar werd uitgevoerd in 1825 door de architect CG Bloemen Carlsson. De moderne tafel altaar van steen dateert uit 1970. Het kruisbeeld, gemaakt van juwelier C. A. Lindberg, Soderhamn, geschonken door Kyrkobrödrakåren 1971.

     De ruggengraat van de preekstoel komt uit de jaren 1680 en vervaardigd door Hudiksvall timmerman Måns Jönsson of Jonsson. De beeldhouwkunst en finarbetena behandeld als door Joachim Lütkenschwager. De preekstoel is versierd met zes gebeeldhouwde figuren, van links naar rechts: Peter, Mattheüs, Markus, Christ (Salvator Mundi, wereld redder), Lucas en Johannes. Het dak is versierd aan de top van een pelikaan, een oud christelijk symbool van zelfgave liefde van Christus. De zon symbool op de muur, zijn er heilig goddelijke naam JHWH in het Hebreeuws tekens, die in het Zweeds wordt uitgesproken Jahweh of Jehova


    Op de twee belangrijkste kerkbanken gevels zijn twee piramides die zijn overblijfselen van de SCREEN oorspronkelijk in de kerk. Dit waren in vroeger tijden altijd in de kerken, om het verschil tussen het koor en het schip te markeren, maar verdween in de regel tijdens de jaren 1700, terwijl de piramides werden bewaard.

De kerk heeft een 52 stemmig orgel en werd ingehuldigd in 1990 

We gaan vaak naar deze kerk, er worden vaak concerten gegeven,klik op de video dan kan je meer van het schip zienFijne dag in Söderhamn groetjes Joke