woensdag 26 juni 2013

Västerby - Waar Geschiedenis komt tot leven

Het verhaal van onze Landbouwbedrijven van Hälsingland
De boerderijen van Hälsingland worden vaak aangeduid als "houten kastelen", dankzij hun grote proporties. Deze prachtige gebouwen werden opgetrokken door trotse Hälsingland boeren, met een lange traditie van het bezit van hun eigen land.
In Västerby, zijn drie oude boerderijen gebouwd in de dichte patroon, vertegenwoordiger van de oude dorpen. Regnells en Norrgården zijn lokaal erfgoed musea, open voor het publiek door middel van Rengsjö Local Heritage Society. Utigården is nog steeds een prive-woning.
Dit is de hal
Door het hele huis vind je tentoonstellingen over de historie van het huis en wie er hebben gewoond
Dit is de keuken
De slaapkamer
overal liggen oude kranten
Kijk vooral rond je ziet schitterend beschilderde muren met behang, die in het meest geval, nog in goed staat is.
Regnells en Norrgården weerspiegelen de Rengsjö manier van bouwen en inrichten, tijdens het midden van de 19e eeuw. Utigården illustreert hoe boeren gemoderniseerd hun boerderijen op het moment van Legal Partition.
De huiskamer

De Wc pot voor onder het bed! trap je op het labeltje dan ging het dekseltje erop
Alle boerderijen hebben rijk beschilderde en behangen interieur, uitgevoerd door de Knutas familie van schilders uitgevoerd, gedurende een beperkte periode. Deze interieurs zorgen voor een extreem waardevolle documentatie van een zeer belangrijke familie van schilders in Hälsingland.


ga je deze kamer binnen vind je een rijke schat aan hout werk.
je kijkt je ogen uit, je komt ogen te kort, je kan daar uren doorbrengen, helaas is dat niet mogelijk, je gaat met de rondleiding mee, dus je moet snel zijn om alles te zien,
Overal zie je wat van oude skiën
Tot telefoons en foto apparatuur
 Zo nu gaan we maar eens naar buiten..................Schitterend gebouwen............die allemaal een verhaal vertellen:
In dit gebouw bevond zich foto´s van vroeger en toen en allemaal ...... nu zie hier onder
Oude aanplakbiljetten


een sauna
Het gebouw , waar al de brandweer spulletjes zitten, dat in geval van brand, ze daar meteen alles klaar hadden liggen 

Het oude bakhuis


Het washuis
De paarden stal, hier kunnen de kinderen tijdens de speeldagen een paard pakken en daar mee spelen
Het toilet, 3 toiletten, 2 boven en 1 beneden
Hier laten ze zien hoe ze in die dagen een groot stuk hout verplaatste het ligt op een soort slee
En dit is de Vävstugan:
Rengsjös oude parochiezaal werd gebouwd in 1810, ten zuiden van de kerk. In de parochiezaal vergadering gemeentelijke commissies en besturen. Hier woonde ook Rengsjös eerste verloskundige, Madame Stahl, in 1811-1832.
Vandaag de dag word hij gebruikt door lokale dames die daar weven,kleedjes, tafelkleden en stoffen, en het werken met andere textiel technieken.


Dit gebouw werd bewoond tot 1960, nu bevind zich daar het restaurant en winkel, maar ook daar is nog veel te zien, loop je even mee naar binnen.


Dit bevind zich in het restaurant

en als je mee naar boven gaat, ook daar zijn nog 2 kamer met een interessante tentoonstelling
Zo dat was de tour in Rensjö Västerby, kom je er langs zou ik het aanraden om langs te gaan, het is leuk voor oud en jong,

Ps kijk ook even op mijn anderen site om te zien wat er te beleven is want tijdens de zomermaanden is er voor oud en jong elke dinsdag en woensdag veel te doen, dan ga je even terug in de tijd.

Fijne dag groetjes Joke