vrijdag 13 maart 2015

Stora Tuna kerk is een van de mooiste werken Dalarna's, een van de grootste landelijke kerken, voorbestemd om de kathedraal te worden in "Nieuw en Bergslagen boven Long Heden" -stift toen het werd gebouwd in 1469. 

De kerk is gebouwd van grijze steen en delen van bakstenen. De wit stucwerk en is voorzien van leisteen. De toren is 86 meter hoog is bedekt met koperen platen.

 Stora Tuna kerk is een van de mooiste werken Dalarna's, een van de grootste landelijke kerken, voorbestemd om de kathedraal te worden in "Nieuw en Bergslagen boven Long Heden" -stift (een functie die had ook de tweede helft van de jaren 1500). Het werd gebouwd op de fundamenten van een ouder op de jaren 1200 gebouwde stenen kerk, die op zijn beurt werd ontwikkeld heiligdom wiens land is heilig sinds heidense tijden, dan is gewijd aan de Noorse god Freyr,

 De kerk heeft een aantal restauratie ondergaan, en de kerk werd opnieuw ingericht, en in een lichtere kleur geschilderd , de oorspronkelijke kleur was kastanjebruin
 
Buitenkant, torens en klokken

de eerst steen werd waarschijnlijk gelegd in 1469, de kerk is gebouwd van grijs steen en een deel baksteen, later werd het voorzien van wit stucwerk en voorzien van een leien dak.

De eerste toren werd gebouwd in de 1500, maar werd verwoest door een een brand in 1590, en werd opnieuw opgebouwd in 1610 

De kerk heeft 4 grote klokken waarvan er een 4.7 ton weegt, 
INTERIEUR
 
Het schip bestaat uit een driebeukige hal in laat-gotische stijl van de architectuur. Twee zuilen, elk bestaande uit vijf achthoekige kolommen, scheidt het schip van de gangpaden. Van de capillaire kolom gebaseerd boog ribben die zich uitstrekken tot aan het plafond, de vorming van een volledige 18 stergewelf. De kerk zijbeuken en het contactformulier een ononderbroken processie lopen langs de wanden van die twaalf geschilderde toewijding kruis wordt verdeeld.
De kerk is gewijd aan de Maagd Maria en de twee patroonheiligen St. Erik en St. Olaf.

 

Het machtige triomf kruisbeeld is centraal in het gangpad geplaatst en heeft een hoogte van 6 meter en een spanwijdte van 3,5 meter


Het altaarstuk
Het schilderij wordt beschouwd als een kopie van een schilderij gedaan in 1695 door de hofschilder David Klöcker Ehrenstrahl zijn. Sinds 1705 is het in het bezit van de kerk. Het reproduceert de kruisiging in högbarockens decoratieve-illusionistische stijl. Het schilderij raamwerk, ontwikkeld in 1721, is het werk van beeldhouwer Sven Sandell, Stockholm.
 
De prachtige preekstoel uit 1757 leent het ontwerp van zowel de barokke periode als de Rococo stijlen. Het is gemaakt door Johan Ljung rond het midden van de jaren 1700 diende als versiering beeldhouwer in het Koninklijk Paleis.
 De doopvont is uit de jaren 1500 en uitgevoerd in Uppland kalksteen. Aan de voorzijde pijlers aan weerszijden van het koor, opknoping een paar grafschriften die dateren uit het begin van 1700 

  Aan de linkerkant hangt Engmanska epitafiet geplakt op het geheugen van een gästgivarpar uit Naglarby. Verder naar links, over de zogenaamde "Gapskullen", dat was een vroege tijdperk in de geschiedenis van de kerk diende als het orgel galerij en de plaats van het koor, hangt het portret van Tuna zoon Johan Olof Wallin. Het werd in 1842 geschilderd door kunstenaar Johan Gustaf Sandberg. Een plaquette van Gustaaf Adolf van het jaar 1643 wordt verder gepositioneerd beneden de noordelijke lange muur (links van de ingang). Het is de oudste afbeelding van de kerk werkt.
De kerk heeft 2 orgels, de grootste is gebouwd in 1698, door A Magnusson in Mölnlycke

Aan de rechterkant van de ingang, langs de lange zuidelijke muur zijn twee gekroonde Konunga-portretten (kopieën of replica's) vertegenwoordigen Charles XI en Karel XII, en is auteur van de hierboven genoemde David Klocker Erenstrahl.

  Sacristie
De sacristie, gelegen in Kerk noordoostelijke hoek is een wit stucwerk hal bedekt met lage kruisgewelven. Onder de oudste objecten die deze winkel is een zilveren zegel, "Private dalaallmogens zegel" uit het begin van 1400 - 1500. Vanaf deze datum een ​​kopie van Gustav Vasa Bijbel van het jaar 1541, en uit het midden van de jaren 1600 een fles en een oblatask van zilver.

 
Aan de muren hangen portretten van een aantal van de voorgangers die door de jaren heen hebben gediend in de kerk. Onder de meer bekende Magnus Sahlstedet die een herder was 1725 - 1752 en dat klonk bereiden om de sacristie verbonden Sahlstedtska kapel.

De kerk is een bezoekje waard als jullie ooit eens in de buurt komen.

Fijne dag allemaal groetjes Joke