zondag 3 augustus 2014

Söderblomsgården is Trönö hoeve, ofwel de oude PastorieHet is een schitterend klein museum nu, waar je je terug waant in de tijd, en waar je zeker een paar uurtjes door kan brengen, en tijdens de zomer maanden heerlijk koffie kunt drinken, en genieten van het uitzicht.


Wie was Nathan Söderblom! (tekst van deze site) tekst van
Arne Ingemar Johansson
Nathan Söderblom werd hier geboren, en groeide hier op(1866-1931) in de jaren 1901-1912, woonde hij  in de pastorie , als hoogleraar en rector. Later werd hij aartsbisschop van Zweden.
Onderhand dat ik het verhaal vertel van Nathan , neem ik jullie mee door het museum, zodat jullie kunnen zien , waar hij woonden en leefde.., een schat aan documentatie en meubels........... Söderblom was een radicale vernieuwer Nathan Söderblom (1866-1931) is geboren en getogen in Trönö. Daar was hij altijd trots op. Hij werd lid van de Hälsingland openheid, eerlijkheid en ongecompliceerde montage met een spirituele intellectuele scherpte. Kortom, het was een volmaakte man, goed uitgerust op zware taak een internationale leiders 'te nemen. Nauwelijks menselijke uitingen van geluk, verdriet, frustratie of teleurstelling was hem vreemd, zowel in grote problemen en contexten in de zorg van hun dierbaren.

 

Nathan Söderblom was een radicale vernieuwer en pionier in de Zweedse kerk en de gemeenschap leven. Hij kwam om het provincialisme, dat de jaren 1800 Zweedse kerk gekenmerkt breken. Zijn grensoverschrijdende capaciteit in belangrijke mate bijgedragen aan het oplossen van de voorste posities, als de eeuw verlamd onze Zweedse kerk. Verder was hij bezorgd dat het goede nieuws van de levende God, nu actief in de geschiedenis, zou de individuele gevechten man te bereiken. Zo'n persoon is uiteraard niet vrij van kritiek. Binnen de grote en invloedrijke kringen binnen de kerk was hij als subversieve elementen en vrijdenkers en dacht aan hem als aartsbisschop ertoe geleid dat veel te 'griezelen'. Hij nam ook een stand voor de werknemers in hun zoektocht naar politieke rechtvaardigheid en vrijheid van vereniging. Hij zag de industrialisatie nadelen, hoe de arbeiders in dienst waren. Tegelijkertijd wilde hij de kerk uit pure partijpolitiek te houden. De kerk zou onafhankelijk van welke partij of partijen die de macht gehouden bedienen. Een moeilijke evenwichtsoefening die leidde tot de kerkelijke sociale hervormingen ijver ontmoeting met ongeloof en afkeuring op vele plaatsen.Nathan Söderblom open uitzicht op de cultuur en tolerantie was een gevolg van zijn godsbeeld. In woorden, preken, geschriften en documenten illustreren, maakte hij dit zijn visie op de levende God, de openbaring, op een manier die begrepen wordt door zowel de geleerde en afgeleerd. Zijn steun van de bevolking in combinatie met academische kennis en onderwijs gaf hem een ​​waardevol inzicht in de verschillende omgevingen waarin hij gemakkelijk kunnen "praten met boeren en wetenschappelijke manier" met al zijn retorische charme en ontvankelijkheid. Sinds enkele tientallen jaren, zocht hij naar een duurzame vrede te bereiken op basis van christelijke waarden, doelstellingen, niet in het minst in onze dagen is de huidige. Het inzicht op te lossen waanzin om te proberen-mensen conflicten met geweld bereikte zijn hoogtepunt in de 1e wereldoorlog.
  Hoewel schijnbaar
spanningen blijven bestaan ​​tussen naties en volkeren na rust slaagde Nathan - na een aantal mislukkingen - naar de Oecumenische bijeenkomst in Stockholm te vestigen in 1925 Zijn diepste hoop en aspiratie van deze bijeenkomst was dat de verschillende religies zouden worden verenigd in een gemeenschappelijke oorzaak voor VREDE . Verzoenende en menselijke relaties mogelijkheid om duurzame resultaten in dienst van de vrede te bereiken. Een door God gegeven de grote en belangrijke waardigheid, die ook lijden dat hij ontving de Nobelprijs voor de Vrede in 1930.
De Pastorie is niet groot, maar zoals jullie zien , is er heel veel te zien, het is de moeite waard van een bezoekje, en aan de voet van de pastorie ligt de oude kerk , en even verderop de nieuwe kerk.(heb reeds over deze 2 kerken geschreven)
Groetjes vanuit Zweden Joke en dank jullie voor het bezoekje