zaterdag 4 januari 2014

Kristine Kyrka in Falun


Kristine Kerk is een kerkgebouw aan het centrale plein in Falun. Het is de parochiekerk van Falun Kristine kerk in Västerås.
De kerk is gebouwd van baksteen en werd in in 1655 geïntroduceerd. Het dak van de toren is van de koperen plaat en het dak van het middenschip is van gebroken leisteen.


De preekstoel wordt gecreëerd tussen 1655-1656 door de in Duitsland geboren beeldhouwer Ewerdt Friis, hij is ook de kunstenaar van de altaren die werden ontworpen tussen 1665-1669.
In het koor is een gemodificeerde replica van de oude kerk 1700 orgel, die werd gebouwd door Johan Niclas Cahman. Het was de eerste grote bijna replica van een oud orgel dat werd gebouwd in Zweden, als exponenten van de zoektocht naar een dieper begrip van vroegere tijden muziek en aan te tonen dat een dergelijk instrument heeft niet aan de moderne kerk leven te beperken, maar het kon verrijken.

In het orgelkoor  is een van de best bewaarde orgels uit het begin van 1900 in Zweden. Gebouwd in 1905-1906 door de firma EASetterquist & Zoon in Örebro. Het orgel heeft 30 registers, verdeeld over twee manualen en pedaal, en wordt bewaard volledig origineel. De rijk versierde gevel, ontworpen als een barokke pastiche, ontworpen door Carl Möller.
Dit is Margit mijn vriendin, zij en haar man Hans zijn hier getrouwd vele jaren geleden.
Helaas was mijn camera on the blink die dag, maar de kerk is echt zo blauw als op de foto´s en overal blinkt goud! Het is een schitterende kerk de moeite waard van een bezoekje.

Groetjes vanuit Zweden Joke
6 opmerkingen:

 1. Joke, wat leuk om er nu eens binnen te kunnen kijken. Ik ben er vele malen langsgelopen, maar nog nooit binnen. Eigenlijk trekken kleine kerkjes mij meer, maar dit ziet er ook mooi uit.
  Fijn weekend, lieve groet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je weer de draad oppakt met je berichtjes over Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. We zijn nog nooit in Falun zelf geweest. Ik dacht dat het Falun rood was, maar Falun blauw / goud klinkt beter. Mooi om de kerk van Falun te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Schitterend! En heel gezellig dat je ons weer meeneemt op je reis door Zweden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heel mooi en heel apart, mooie blauwe kleur.
  Er zijn zóveel mooie dingen in Europa !
  grtjs Mieke

  BeantwoordenVerwijderen

Dank jullie voor jullie bezoekje,
Thank you for your visit
Tack för ditt besök
Merci pour votre visite
Gracias por su visita