zondag 14 juli 2013

Wat is er zoal te doen in Ljusne en omgeving.............

De ljusne is een rivier die dwars door Zweden heen gaat , als je er zo langs rijdt zie je de meest schitterend dingen,en schitterend natuur

 Hier kunnen we volgen Ljusnes industriële geschiedenis van het midden van 1600 tot het heden.

Ljusne zelf is een oude industriestad gedurende vier eeuwen, eigendom van Wilhelm Henry Kempe, graaf Walter von Halwyl en Harry von Eckerman. Ljusne waar nog veel oude gebouwen staan, en bij deze grote bedrijven  behoren intrigerende anekdotes over het bouwen van bruggen en andere structuren die de  industrie nodig had, maar  die nu leeg staan, maar tijdens de zomer maanden in gebruik word genomen door artiesten, van muziek tot handwerk......
Zoals nu is er een zomer tentoonstelling in Kraftstationen over hoe kunst vroeger en nu samen kan brengen....................schrijf hier van de week over op mijn anderen site....................
En op de zuidelijke oever ligt het Ljusnan hytttan Museum, met oude brandweer apparaten en een erts breker uit de jaren 1800.De smederij, is in gebruik  tijdens de zomer, door lokale handwerkers, maar helaas op de eerst dag, werd er al ingebroken en veel sieraden werden gestolen.
   In het museum is onder anderen, brandweer uitrusting te vinden vanaf de jaren 1800 tot de 30ige jaren.
ook zie je oude koetsen.............en veel gereedschap..............
en ja dan ga je naar boven, daar heeft Sven Erik Håberg voor het museum een klein paradijsje gemaakt.....
 even terug in de tijd, hij heeft een winkeltje nagebouwd...........er is echt van alles te zien...
een klaslokaal..............
een weefstugan
je kan je daar echt wel even vermaken, en het gevoel hebben hoe het vroeger was.

Zo we gaan even verder............naar Ala molen. Dit was een zagerij , en werd gebouwd in 1860-1870.
Later werd het gerestaureerd, het is een leuk om daar even rond te lopen, en de sfeer van vroeger te proeven. De pap klok uit 1880 is bewaard gebleven.
Dit is Ljusnevägen kerk, deze werd ingewijd in 1896. Het werd gebouwd in voor Zweden, in een zeer ongebruikelijke stijl. De initiatiefnemer van het project was de gravin Wilhelmina von Hallwyl geboren Kempe. Kerk interieur wordt gedomineerd door hout bruine kleur en worden gekenmerkt door een groot aantal kolommen met houtsnijwerk. De preekstoel is geplaatst op het altaar in het midden van de kerk.
Deze foto werd genomen toen ik daar een concert bijwoonden, maar het geeft even een idee hoe het eruit ziet.
 Elke keer als ik in die kerk ben, en probeer foto´s te maken mislukken ze.
Even buiten het stadje vind je dit....

Twee lange grafheuvels (graven) respectievelijk 34,. 44 meter lang en 10 respectievelijk. 11 meter breed en een kleinere stenen cirkel, allemaal gelegen op een onverharde bergkam. De grootste grafheuvel is Hälsinglands

Elke långröset heeft acht oppervlak putten. De kleine stenen cirkel is ook röstyp. De graven kunnen dateert waarschijnlijk uit de Bronstijd - IJzertijd begin, 700-300 BC.

Moet daar nog eens terug, want van de week toen ik daar was, waren mijn batterijen op.

Zo we gaan nog even verder we gaan naar de visrokerij....even wat vis halen...
Dit is niet het dorpje, maar dit geeft je een beetje een idee, hoe zo een kustplaatsje eruit ziet.
 Trollharen, een vissersdorp tussen Axmar Mill en Ljusnevägen op Granön. Daarnaast kun je genieten van de omgeving,  en een  bezoek  aan Trollharens Fish. Hier kan je allerlei vis lekkernijen kopen. Je kunt het cafe bezoeken of breng je picknickmand mee en geniet een tijdje in de prachtige setting van de oude visserij-locatie. Als je geluk hebt kun je een praatje met Lars-Ove Flodberg, de laatste nu werkzame visser in het dorp hebben. Hij heeft altijd een goed verhaal te vertellen.

Tijdens de wintermaanden voert hij de grote zeearenden, Angus heeft hem al vaak bezocht.

Rijdt je nog even verder dan kom je in Axmaby  want krijg nu toch wel een beetje honger, als je aan komt rijden, zie je dit............
Vaak liggen er boten aangemeerd, en als je mooi weer is kun je buiten eten...........
dit is het uitzicht wat je hebt
en dit krijg je zoal te eten..
en zit je er ´savonds, en er volle maan is..............schitterend
 zo buikjes vol,dan nu neem ik jullie mee, door her park,(wat geopend is het gehele jaar door) en waar vaak kunst word tentoongesteld.
De molen dateert uit de jaren 1670 en behoort tot Iron Country Gästrikland. Tijdens de jaren 1860 verhuisd naar een nieuw gebied dichter bij de haven en op de plaats van de oude molen onstond een Engels park met wandelpaden en spiegel vijvers.

In het midden van de ommuurde park is gebouwd een statig herenhuis, gewoonlijk aangeduid als 'het kasteel'. (helaas is er niet veel meer over van de gebouwen)
Dit is de laatste getuigenis, van een uitgebreid ijzerindustrie van de vroege jaren. Tijdens de zomer maanden zijn zaterdag en zondags , de gerestaureerde gieterij met zijn roosters en hoogovens open.

 Dit was een kunstwerk uit 2011................
Zo nu hebben jullie een beetje een idee wat er in die omgeving te doen is,dit is de omgeving waar wij niet ver vandaan wonen, ik dan ook vaak op mijn brommertje te vinden ben......................

Weer een stukje Zweden op de kaart

Groetjes Joke