zondag 9 juni 2013

Heb je zin in een boot tochtje ga dan eens naar Fjäderholmarna

een eiland waar tijdens de zomermaanden veel te beleven is.
De Fjäderholmarna worden voor het eerst genoemd in officiële documenten uit 1381, toen Bo Johnsson Grip, de onderkoning van Zweden, kocht grote delen van Lidingö samen met "waestra fyertholman" (West Fjäderholm). Op dat moment, Stora Fjäderholmen was de enige van de vier Fjäderholm-eilanden die zichtbaar boven de waterlijn was.

In de loop der eeuwen is de naam van het belangrijkste eiland veranderd. In 1617 heette het Fjäderholmen, in 1691 Fierderholmarna, en aan het begin van de 19e eeuw Fjärholmarna of Fjäderholmarne geworden.


Precies wanneer Fjäderholmarna eerst werd bewoond is moeilijk te zeggen. De eerste nederzettingen kwam waarschijnlijk vrij laat. In 1699, werd gezegd van Fjäderholmarna dat, "Er is geen hout om een ​​vuur aan te steken, noch grazende om een ​​koe te voeden".

Volgens Lidingö's 1862 bevolkingsregister, 30 mensen leefden op de Fjäderholmarna. Onder hen was een kuiper, een timmerman, een ambachtsman en vier arbeiders.


Een kleurrijke episode in de geschiedenis van de Fjäderholmarna is de zogenaamde "Brännvinskriget" (Wodka war). Dit woedde in Stockholm tussen de staat gerunde alcohol monopolie en de "Wodka King" LO Smith, gedurende een periode van tien jaar aan het eind van de jaren 1870. Kopers waren beloofd gratis vervoer en geesten werden verkocht in bulk of afzonderlijke eenheden. Meer dan een periode van negen maanden, Smith verkocht meer dan een miljoen liter van zijn "tiodubblet renade" (Tien-keer-geraffineerde) wodka. Boten met gezellige verwarmde lounges vertrok op zijn minst twee keer per uur van Stockholm.
Je heft schitterend uitzicht en als je geluk hebt zie je wel een boot voorbij varen, die op weg is naar Finland of..................


Toen ik er was met mijn vriendin Lucia, was er helaas nog niet zoveel open, maar je ziet er ook veel van dit:
dan geniet je toch weer van de natuur.

Hoop dat jullie even genoten hebben van ons tripje op dit eiland vandaag

Fijne dag allemaal groetjes Joke