vrijdag 1 maart 2013

Stenegård in JärvsöStenegård in Järvsö is een van de belangrijkste bestemmingen in  Hälsingland en trekt jaarlijks veel bezoekers. Zij bieden een breed en gevarieerd programma van activiteiten voor het hele gezin. Er is voor elk wat wils, jong en oud. Ik ga er dan ook vaak naar toe, als we visite uit Holland krijgen, nemen we daar dan ook altijd mee naar toe, ben er met Chris geweest, en met Lida en John, en nog vele meer,

Stenegård gelegen aan de rand van Järvsö in een verbluffende mooie omgeving

De Ljusnan vallei en de verre blauwe bergen op de achtergrond geeft de boerderij een geweldige omgeving.
   
Om hier te komen is op zich al een troost voor de ziel. Stenegård is een plek voor alle zintuigen.

  Hier kun je schitterende wandelingen maken rond het complex en genieten  van de prachtige omgeving,en hebben een restaurant, waar je heerlijk kunt eten,en heerlijk op het terras het kan opeten, en genieten van het uitzicht.
  en waar je even terug gaat in de tijd, want ook in het restaurant is van alles te zien, aan meubels en bv. oud behang. 
Dit is Margit, tijdens de zomer hebben we daar een heerlijk dagje doorgebracht

  of tijdens de zomermaanden luisteren naar een prachtig concert. Of naar het theater .
  In de tuin organiseren  ze yoga en meditatie tijdens de zomermaanden en bij de  therapeuten kun je je laten behandelen, 
  Historisch Stenegård is een centrum voor gezondheid en genezing. Julius Brown, de man die het gebouwd heeft ,Stenegård  zoals we  het vandaag zien, was een apotheker van beroep en bouwde , zowel een apotheek als een medische kliniek op. De boerderij werd gebouwd in het midden van de  jaren 1850De gezondheidsbevorderende omgeving Stenegård nodigt de bezoeker uit om vrede en harmonie. Er zijn veel plaatsen in de tuin, waar je een  eigen oase  kunt  vinden en gewoon genieten van de natuur, geuren, rust en stilteIn hun kruidentuin, kun je  leren over geneeskrachtige planten en kruiden. In een tuin vind je meer dan 250 verschillende kruiden met namen en historische medisch gebruik. Zij werken met verschillende thema's in de tuin en in de  van 2013 zomer is het thema de  nier. In verband met de presentatie van onze nieren bevorderen van kruiden.
 Het is leuk om naar foto´s te kijken, en dan zien hoed de tuin zich heeft ontwikkelt in de jaren, links 4 jaar geleden, rechts in Juli 2013.

Stenegård is ook: allang een centrum voor lokale ambachtslieden en kunstenaars.
 
Er zijn hele leuke winkeltjes,
soms 2 loppisen,
 veel tentoonstellingen , elke jaar  anderen, 
heb er al veel gezien, en genoten,en een paar keer naar de zomer een veiling geweest, wat een hele happening is, de Zweden nemen hun eigen stoeltjes mee, picknick mand en brengen zo een hele dag door.


Op deze veiling was ik met Chris, ze loopt daar ergens in de rondte
Er is een bakker, waar nog op de oude manier brood word gebakken, en als ik daar ben, gaan er ook een paar broden mee naar huis. Je kan daar meer dan een dag doorbrengen, en je geen minuut vervelen.

Sinds kort is er ook een speciale afdeling voor kinderen,
Een dorp in het klein, en in elk huis is wat wat te beleven, er is en textiel huis, een houtwerk huis, een tekenhuis, zag zelfs een huis met kleding,en een kleine boerderij, waar je de geiten en lammetjes kan voeren, kon het niet weerstaan , om het ook even te doen.

De kinderen kunnen ook in een tuin tuinieren, en zo leren van alles wat er in de natuur afspeelt.
In een van de stallen bevind zich een kamer , zoals ze in de 1800 leefde , heel interessant om te zien.
Het uitzicht is schitterend, ja je kan daar wel een dagje doorbrengen, en het kost niets.

Kom je er langs , ga daar dan beslist naar toe het is de moeite waard.

Fijne dag allemaal groetjes Joke