vrijdag 1 februari 2013

Adolf Fredrik kerk Stockholm


In vroegere tijden was er een houten kapel op deze site ,nu staat er de Kerk van Adolf Fredrik.De Kerk van Adolf Fredrik werd ontworpen door de architect Carl Fredrik Adelkrantz en is gebouwd tussen 1768 en 1774. Het is genoemd naar koning Adolf Fredrik, die de eerste steen heeft gelegd

De kerk is in de vorm van een Grieks kruis met uitgestrekte armen in het oosten en westen. Het werd gebouwd in de geest van het Neo-classicisme met elementen van de rococo.

  De buitenkant is grotendeels ongewijzigd sinds de 18e eeuw. Het interieur, aan de andere kant, is onderworpen aan een aantal wijzigingen, vooral in de jaren 1890 en 1950. Het altaar en de preekstoel, zijn hetzelfde sinds de bouw
de preekstoel
 De kerk bevat twee sculpturen van Johan Tobias Sergel, waarschijnlijk de meest gevierde kunstenaar in Zweden op het tijdstip waarop de kerk werd gebouwd. Een van de werken is het Cartesius Monument, waarin de Waarheid, gesymboliseerd door een bol, is bevrijd van de sluier van valsheid. Koning Gustaf III, die volgde op de bouw van de kerk breedte grote belangstelling, was de initiatiefnemer van het werk.
Cartesius
 Dit monument is ter ere van de Franse filosoof Rene Descartes (Cartesius), die was aan de Zweedse rechtbank bevestigd tijdens het bewind van koningin Kristina. Zijn lichaam lag begraven op het kerkhof van 1650 tot 1666, toen zijn stoffelijk overschot werd terug naar zijn geboorteland. De andere sculptuur van Sergel is het altaarstuk, ook in opdracht van Gustaf III. Het toont Christus opstaan ​​uit het graf op Paasmorgen.
Sculptuur van Sergel is het altaarstuk

 De schilderijen in de koepel dateren uit 1899-1900 en zijn het werk van Julius Kronberg. 
Doopvont
Het orgel werd gebouwd, door de orgelbouwer Grönlund in 1966.

 Interne restauratie van de kerk vond plaats tijdens 1996-97 onder leiding van de architect Uno Söderberg. Het schoonmaken van de kerk: muren en bogen, en het behoud werk op het altaarstuk, altaar en de preekstoel.
Je vind in de kerk schitterende plafon schilderingen, helaas zijn ze niet zo goed gelukt met mijn camera

  Een kapel is aangebouwd in het zuiden transept, waardoor het mogelijk is om samen te komen kleine groepen voor kerkdiensten in een meer intieme sfeer.

Twee antieke kroonluchters, die was verwijderd tijdens een eerdere restauratie zijn terug geïnstalleerd, samen met een aantal nieuwe vergulde kroonluchters, ontworpen door Uno Söderberg.

Rond 1900 had de kerk meer dan 60.000 parochianen. De parochie werd opgesplitst in drie in 1906, sinds de Tweede Wereldoorlog, is  dit aantal  teruggebracht tot ongeveer 7.000.

Adolf Fredrik kerk heeft een rijke traditie van muziek, het verstrekken van de instelling voor


vele muzikale diensten en concerten.  Ik zelf heb een orgel concert bijgewoond, schitterend was het .

Op het kerkhof, zijn vele beroemde mensen begraven onder anderen,  de premiers Hjalmar Branting en Olof Palme, en die van de acteurs Anders de Wahl en Thor Modéen.
Hier ligt Olaf Palme begraven.
Deze kerk is de moeite waard van bezichtigen, .


Fijne dag allemaal groetjes Joke