zaterdag 29 december 2012

Gedragscodes en taboes

Zweden zijn gewoon hun eigen boontjes te doppen en hebben hun gedragingen stipt onder controle. Ze houden zich aan alle regels en regeltjes.Hun gevoel voor rechtvaardigheid is daarbij sterk ontwikkeld. In winkels zal niemand gauw voor zijn of haar beurt gaan (hoewel dat erg aan het veranderen is)'
 Ze zijn gesteld op goede omgangsvormen en schrikken terug van opvallend joviaal gedrag, zeker bij een eerste kennismaking. Dikdoenerij, een elitaire of extravagante lifestyle is taboe.

 Zomaar een cadeautje geven is geen gewoonte. Wanneer je echter word uitgenodigd bij iemand ie het heel gebruikelijk om voor de gastvrouw een doos bonbons mee te nemen (of iets anders)
  Gasten krijgen het beste voorgezet en dan wordt letterlijk verwacht dat je zoveel neemt, als je op kunt . Er word niets opgedrongen, maar wanneer het bezoek zich ruimschoots te goed doet, geldt dit als een compliment voor de gastvrouw/heer
 Zweden wippen niet eventjes bij elkaar langs. Wanneer  je iemand wilt opzoeken, wacht je op een uitnodiging, of je kondigt jezelf ruimschoots van de tevoren aan, door even een telefoontje te plegen of het hun uitkomt.

De Zweden zijn  stipt en de afgesproken tijd nemen ze nauw,dus kom niet 10 minuten te vroeg want dat is onbehoorlijk, of 10 minuten te laat, want dat is helemaal erg! Als het 4 uur is, bel je aan om 4 uur. Ben je te vroeg, dan blijf je op de hoek wachten!en rijdt het erf even voor 4en op.

Ongevraagd roken, is ronduit onfatsoenlijk.

Feestdagen en vrije tijd zijn de Zweden heilig. Dan willen ze relaxen en volop van het leven genieten zoals ´t hun uitkomt zonder te hoeven denken wat anderen daarvan vinden. Privacy is dus belangrijk.

Drank is het middel om de tongen los te maken (dus als je en Zweed ziet lachen, dan weet je dat ze een slok op hebben) en bij deze gelegenheid wordt er dan ook graag gezongen
Zo dit was even in het kort, het leven in Zweden

Fijne dag allemaal groetjes Joke