donderdag 23 februari 2012

City Hall in Stockholm

Kungsholmen met Stadhuis.

Blikvanger vanaf het water is het Stockholmse Stadhuis  op de oostpunt van Kungsholmen (Konings-eiland)


 Een prachtig, rood gebouw, opgetrokken uit miljoenen bakstenen. Gebouwd tussen 1911 en 1923. In het pand bevinden zich diverse kantoren, vergaderzalen en feestzalen


 Al ver van een afstand zijn de drie blinkende, gouden kronen van het Zweedse wapen op de klokkentoren van het uit baksteen opgetrokken stadhuis te zien.

Architect Ragner Östberg heeft het stadhuis in 1911-1923 gebouwd. Een gezellige wandelpromenade voert vanaf de Riksbro beneden langs het water naar het stadhuis,


 Het werd enerzijds uitbundig geprezen als het mooiste bouwwerk van de eeuw, anderzijds verguisd als een wanproduct van moderne smakeloosheid. De massieve stijl van de 16de eeuwse Zweedse kastelen is gecombineerd met een subtiel gevoel voor bijzondere situering van het stadhuis. 

 Het vertoont de eigenschappen van de nationale romantiek, waarin Zweedse kunstenaars zo graag werkten. Tegen de toren bevindt zich onder anderen een baldakijn, een praalgraf van Birgir Jarl.

. De mooiste zaal is de Blauwe Hal. Deze is niet blauw, zoals de naam doet vermoeden, maar rood. De hal zou met blauw stucwerk bedekt worden, maar de architect Ragnar Östberg bedacht zich. In de Blauwe Zaal worden jaarlijks de Nobelprijzen uitgereikt.
 
Dit is een plattegrond, van Stockholm , uitgehouwen in de buiten muur van de City Hall
  The City Hall of Stockholm is a living symbol of the city,a building buzzing with activities  in addition to the annual Nobel Banquet. This architecturally renowned edifice is the venue for important political debate, a busy working place, a magnificent banqueting hall one of Sweden’s best known tourist attraction. Its 106 metre high tower also makes it a distinctive landmark in the capital. The city hall is designed by Ragnar Östberg and is inaugurated on Midsummer’s Eve 1923.