vrijdag 15 juli 2016

Het is de parochiekerk in Färila-Kårböle parochie in het bisdom van Uppsala

De kerk werd gebouwd in 1781 - 1783 en verving een vroegere middeleeuwse kerk, waarschijnlijk gebouwd in de jaren 1400. De parochie is bekend uit de jaren 1300 dus dit waarschijnlijk een nog oudere kerk is geweest.


De huidige stenen kerk bestaat uit een rechthoekig schip en een smallere kruis met een driehoekige östmur waar de sacristie is gehuisvest. In westzijde het schip is de kerktoren. 

Ingangen zijn in het westen door de toren en het centrum van het schip noord- en zuidkant. Buitenkant van de kerk is gepleisterd in lichtroze met lisener en lijstwerk in het wit. De muren zijn gepenetreerd door gebogen raamopeningen Met het gilde geest afschuiningen.

 In September 1781 werd  de basis gelegd voor de huidige kerk en 5 oktober 1783 ingehuldigd door de dominee Per Regnell. 21 juli 1837 werd de kerk door een verwoestende brand toen de bliksem, insloeg in toren 
. Het grootste deel van het meubilair werd vernield en van de kerk stonden alleen de muren nog rechtop.


De kerk werd herbouwd en ingehuldigd 4 juli 1846 door aartsbisschop Carl Fredrik af Wingard.

 Het interieur en de inrichting werden volledig vernieuwd na de brand, die retabel en de preekstoel blijft. De huidige helling van het dak en de huidige toren bovenbouw werd bij de wederopbouw in de jaren 1830 toegevoegd. In 1902werd verwarming geïnstalleerd  .

De huidige altaarstuk werd geschilderd 1843 - 1844 door Göran Sundin van Sunne in Jämtland. Het schilderij motieven van Christus.


     Een houten sculptuur "Virgin en Kind" werd uitgevoerd in 1973 door Järvsö kunstenaar Per Nilsson-Oosten en zijn boven de dopaltaret.


     De huidige preekstoel werden toegevoegd in 1839 en staat op de noordelijke muur. Het is ingericht in wit en goud.     Huidige orgel werden toegevoegd na de brand. In 1972 onderging een totale renovatie in 1972 toen het werd uitgerust met 29 stemmen. Geassocieerd orgel buitenkant data 1860th


     Orgaan van het koor met twintig stemmen gebouwd in 1989 door Olof Hammarberg. Groetjes uit Zweden en allemaal een hele fijne dag