zondag 16 augustus 2015

Bergby in Harmrånger

In Bergby voor zo een klein dorpje is veel moois te zien.

Deze zomer had ik daar een tentoonstelling in deze schitterende hembygdegården.

  Tijdens de jaren 1900 verdwenen grote delen van de oudere gebouwen in Hamrånge, dus werd in 1934, deze oude boerderij opgekocht door Nordin Sundsmar,
De gebouwen zijn van Vij, en geschonken door de parochie raad in Hamrånge 1946
Het huis werd oorspronkelijk gebouwd in Sundsmar, tussen Axmarby en Gåsholma, na de Russische verwoestingen 1721. In 1934 kocht Hamrånge Hembygdsförening deze dubbele huizen, en  werd  (her)opgebouwd, op de huidige locatie in 1937. 


Schuur en stallen uit het dorpje Vij.hier bevind zich de loppis en de tentoonstelling ruimte


zo zag het de dag eruit toen ik mijn tentoonstelling in de hemygdgården had

 Al het meubilair en alle apparatuur werd verzameld uit verschillende boerderijen in de parochie.  


 
Box bedden in de keuken is uitgerust met tapijten in slarvtjäll.De muurschilderingen zijn gemaakt door   Leksand schilders aan het begin van de jaren 1800.

 De constructie details zijn de voordeur uit de late jaren 1700 en de prachtige muurschilderingen.De tentoonstelling in Bergby, bestaat uit artikelen van heden tot het verleden, en verteld het verhaal over de ontwikkeling van gebruiks- artikelen 


Bergby heeft ook een schitterende kerk.

De  kerk, die werd ingewijd in 1854,ongeveer 150 meter ten oosten van Hamrånge de oude  middeleeuwse kerk werd gesloopt maar de de beelden bevinden zich in de nieuwe kerk..  De oude begraafplaats werd bewaard.rechts en links boven in de kerk bevinden zich de oude beelden van de oude kerk.

Het dorpje zelf is ook de moeite waard van een bezoekje, hier bevinden zich deze beelden,

er is een leuke handwerk winkel
en wil je je er overnachten dan kan je dit doen bij deze Nederlander. Stef van Heteren, een Nederlander, die 2 jaar geleden in Heden in Bergby , een B&B is begonnen,schitterende het ligt in een schitterende omgeving, ziet er heel verzorgd uit, en er is veel te doen, en Stef helpt jullie graag, om de vakantie van jullie leven daar te maken. Voor natuur liefhebbers is het een paradijsje.