donderdag 19 juni 2014

Ik wens iedereen een hele fijne midzomer toe.......................

In Zweden wordt midzomeravond of kortweg midzomer (midsommarafton of midsommar) gevierd op de vrijdag die in de periode van  19 tot 25 Juni valt.


 Het is samen met Kerstmis het belangrijkste feest van het jaar. Het is een waar familiefeest. De vrijdag van midzomeravond is geen officiële feestdag, maar wel een officiële feestavond die men vrij krijgt. Vanaf de middag wordt er feest gevierd. De dag erna, de eigenlijke midzomerdag, is wel een officiële feestdag, maar dan vinden er meestal geen festiviteiten meer plaats.

Het is traditie dat er een Meiboom  (majstång of midsommarstång in het Zweeds) wordt geplant.
 Vaak gebeurt dit centraal in het dorp op bijvoorbeeld een hembygdsgård maar bij mensen thuis komt ook voor.

De meiboom is voorzien van berkenbladeren en bloemen. Nadat de meiboom is geplaatst, wordt erom heen gedanst door jong en oud.


 Traditioneel wordt er deze dag haring, aardappels en aardbeien gegeten.


Verder wordt er veel gedronken. Jonge meisjes plukken bloemen om ze onder hun hoofdkussen te leggen in de hoop op mooie dromen over hun toekomstige echtgenoot.


 Huizen versieren met groen werd geacht geluk te brengen voor de bewoners.
Voor veel Zweden is deze feestdag een dag van feesten en de start van de zomer. De mensen verlaten de steden en trekken massaal naar het platteland, dikwijls naar een buitenverblijf, om te vieren. De winkels zijn gesloten.

(tekst van Wikepedia, en hier meer uitleg, hoe het word gevierd in anderen landen)


Groetjes Joke