zondag 28 juli 2013

Kilafors Filtmakeriet en Smederij


Filtmakeriet (link) is een klein bedrijf met grote belangstelling in de Zweedse schapenwol.
 De spinnerij werkt alleen met de vacht van Zweedse schapen, en maakt daar garen van en naaldvilt.
Dit zijn de zakken met de vacht van schapen, hier word alles gesorteerd.
  Zij werken nauw samen met andere grondstoffen door het gehele bereidingsproces, van de selectie van de grondstoffen tot eindproduct. Hun producten is van hoge kwaliteit.

Elke stap in het proces is een vak op zichzelf.
De 2de stap is, dat de wil gewassen word , met amoniak, (dit is een oude leerling van Margit)het word een paar maal gewassen..........en gespoeld...
dan gaat het in de centrifuge.
Werken in een wollen spinnerij met een focus op de Zweedse schapenwol is een grote uitdaging.
en dan gaat het de viltmachine in.
2 Zussen , Veronica en Jessica Skyt, kochten de Filtmakeriet en  zegebruiken nog steeds de machines van de opening in 1948.

 Een Spin Master is hun mentor. Zijn kennis en ervaring betekenen veel voor hen. (Nachtvlinders / spin masters, is een bedreigde ambachtelijke beroep)
Wol is een groot onderwerp dat voortdurend groeit Ze nemen alle uitdagingen aan!
Het ruwe materiaal dat ze kopen zonder tussenpersonen, komt rechtstreeks van Zweedse schapenhouders, dus ze koesteren het Zweedse culturele leven, recht naar beneden naar de achterban.
Zo  kunnen veel wol producenten hen bedanken voor de wol in hun assortiment, die van hoge kwaliteit is. Werken met Zweedse schapenwol is voor hem een grote uitdaging.
Om te slagen in deze vorm van de wol, en het aan het publiek te brengen, is het belangrijk om te zien en te luisteren naar de wol intrinsieke eigenschappen. Ze vertelde me ook, dat elke zak met rauwe producten, is elke keer anders.
 Om de omgeving van de molen en de geuren van de machines te ervaren en de wol roept een zekere bezitterigheid, het is moeilijk om niet met volle tassen de winkel uit te lopen, het is deze keer alleen bij aaien en kijken gebleven.
  Je kunt er ook cursussen volgen, ik hoop 24 augustus en een te kunnen volgen, hangt af of ik een lift van iemand kan krijgen!!

 En dan tevens vind je in het zelfde gebouw de smederij van.
 Per Alnaeas is sinds 20 jaar geïnteresseerd in dit vak.
   
Hij is 42 jaar oud en afkomstig uit Vidbo Hij had eerst een smederij in Uppsala , en nu sinds een jaar in Kilafors.
 Per en zijn partner viel voor het mooie landschap van Hälsingland met bergen, bossen en water. Zij vonden ook een goed tehuis in de oude ullspinneriet  zowel voor hun galerie als winkel.
  Hij geeft ook smeden les. Op dit moment werkt hij vrij veel als gastdocent .

Hij ontwerpt en creëert zowel gebruiksvoorwerpen zoals schalen en kandelaars en puur sculpturale objecten. Hij werkt ook met meubels.
  Op het moment is hij op zoek naar de balans van de objecten. Lijnen spel is echt belangrijk in wat hij doet, Hij wil een lijn die  harmonieus is.
 
Hij houdt ook van contrasten, zoals blanco tegen ruw. Inspiratie vindt hij de hele tijd in het dagelijks leven.

Als je in Kilafors bent, is dit dan een must om te bezoeken, je voelt de tijd van nu en vroeger in de spinnerij.

Fijne dag allemaal groetjes Joke