vrijdag 21 juni 2013

Gävle Länsmuseet.

Een klein museum, met schitterende tentoonstellingen, en de moeite waard van het bezoeken.


Gävleborg County Museum is een stichting die werkt met het cultureel erfgoed en de kunsten in de provincie. Museum Zaken nam haar feitelijke begin in 1933, toen de provincie superintendent Philibert Humbla ingehuurd door Gastrike Hälsinge Erfgoed Federatie voor "thuisland zorgtaken."
 Zeven jaar later, na een schenking van Gävle familie Rettig, ingehuldigd Gävle Museum "een museum voor kunst, meubels en kunst en design." Het museum toonde de Rettigska collectie kunst en ambachten, evenals een groot aantal kunstwerken van Philibert Humbla verzameld.


 Het museumgebouw is ontworpen door de stadsarchitect Sven Wranér en, als de wensen van de donor Antonie Rettig's, zoveel mogelijk lijken op haar zus paleis - de von Plessenska Paleis in Kopenhagen.
Ter verduidelijking van de regionale missie omgezet Gävle Museum 1978 om Gävleborg County Museum. Het museum bezit een van de mooiste collecties van Zweedse kunst van Zweden en het werken met cultureel erfgoed problemen op vele niveaus - in het bouwen van behoud, archeologie, cultuur, toerisme en onderwijs.

. Het museum heeft een grote collectie van objecten, in aanvulling op de kunst zijn aardewerk, fotografie, behang, meubels, archeologische voorwerpen en textiel.------------------
 Kunst van: Gunnar Cyren - design in zilver, goud, glas en kunststof


Verzameling zilver -van 1600 tot heden:
 Textiel verzameling van  Hedvig Ulfsparre en Per Eriksson: (Klik hier voor het verslag)
Gävle tijdens de jaren 1800:In het midden van 1800 is gouden tijden in Gävle! Het beschikt over een aantal van de rijkste families van Zweden. Groothandelaar en reders laten hun stempel op het stadsleven

 Focus: Carl Larsson - Een artistiek proces:
Van de oude schilders.................

.naar de iets modernere.....

tot aan het super moderne............

En leuk klein museum voor elk wat wat.

Groetjes Joke