maandag 15 april 2013

Växbo Mill

en de nabijgelegen prachtige Trolldalen, is het waard om een dagje te bezoeken, er is veel te zien, wat allemaal te maken heeft met vlas, het bewerken, van toen en nu.

 Het complex bestaat uit 3 delen, dit gedeelte, en Trollendalen (verslag volgt ) en de linnen weverij, waar ik al over heb geschreven.


  Dit is het gedeelte waar ik jullie vandaag mee naar toe neem, hier bevinden zich de oude molen, die vertelt van de landelijke industrialisatie in de tweede helft van de jaren 1800, en laat zien dat de boeren niet altijd alleen boeren waren , maar ook ondernemers.
Prachtig gelegen naast de molen vijver ligt de oude molen en de rode oude gebouwen.
Als je hier binnen stapt waan je weer terug, in de vroegere jaren hoe graan en vlas bewerkt werd.

Zo ziet het gebouw er van binnen uit

De prijslijsten
 Ales je binnen kom bevinden daar de kantoor ruimtes, alles staat en hangt nog alsof de tijd heeft stil gestaan, en de werkers zo binnen kunnen komen, en weer aan de slag kunnen.


Op de eerst etage vind je al het materiaal waar toen de tijd mee gewerkt werd.In dit gebouw is tijdens de zomer een winkel! wat voor één dat verandert per jaar, en op het complex is ook nog een anderen winkel, helaas geen foto van, waar je schitterend handwerk kunt kopen,
en kijk eens een bekende uit Nederland Chris!!
Dit is een boom uit de tijd van Koning Vassa, deze dame was zo enthousiast, een Zweedse over dit, dat we in een leuk gesprek kwamen.

Er is  ook een heerlijk restaurant, waar je culinair kunt eten, voor een redelijk prijs.
Er is ook een smederij,Ook lopen er veel dieren in de rondte, de kippen lopen los rond en er zitten schitterende exemplaren rond.

Fijne dag allemaal groetjes Joke