vrijdag 19 april 2013

Vandaag neem ik jullie mee naar Söderhamn, een plaatsje

waar wij ongeveer 4km vandaan wonen. Wat ik eerst ga doen, is jullie een indruk geven over de stad, later ga ik over alles schrijven in verschillende blogjes.

De stad ligt 80 km ten noorden van Gävle, en als je de afslag neemt via de A4 naar Söderhamn zie je dit vliegtuig.

 Söderhamn heeft een lange, interessante historie.

De eerste permanente nederzetting in Söderhamn  stammen af vanuit de ijzertijd.


Voor een lange tijd was Söderhamns stad  een belangrijke haven voor de handel en de visserij.

Gaan jullie mee op de wandeling. Als je de stad inrijdt kom je eerst raadhuis tegen, een schitterend gebouw, loop er dan ook even omheen,.
 Elk jaar word er een schitterende tuin aangelegd, waar je heerlijk relaxed kunt zitten en genieten van alle planten en de kabbelende fontein.
Voor het raadhuis staat deze schitterende oude telefooncel.

Als je in de tuin voor het raadhuis  zit, en de anderen kant opkijkt zie je de Ulrika Eleonora kyrka, een schitterende kerk, en een bezoekje waard.

 De Geschiedenis van de stad wordt gekenmerkt door een aantal ernstige branden. In mei 1721 werd Söderhamn geplunderd  door de Russen en in brand gestoken  De verwoesting was bijna totaal. Slechts enkele gebouwen, waaronder de kerk van Ulrika Eleonora, werd gespaard. Nieuwe grote branden verwoest de stad in 1860 en 1865, maar de grootste brand in de geschiedenis van de stad zich heeft voorgedaan 22 juli 1876. Bijna alle Söderhamn was toen in puin, met een derde van de inwoners van de stad werden dakloos.

Toen de stad werd herbouwd volgde een streng stedenbouwkundig plan ontworpen met orthogonale straat systeem en vierkante percelen. Terwijl het creëren van veel groen en parken die nog steeds kenmerkend voor de stad.
In september word alles weg gehaald en gaan de kasten weer in, om in Juni weer geplant te worden, in de tuinen, sommige planten zij al meer dan 50 jaar oud of ouder.


Als je dan even koffie wilt gaan drinken ga dan naar de Rådhuskonderiet, waar je even teruggaat in de tijd. Meestal is er ook wel een tentoonstelling.


Uit gerust, dan gaan we verder,

In dezelfde straat ligt het museum , hier zie je de historie over de snel groeiende wapen smidse, die het Zweedse leger voorzag van musketten
De productie de fabriek liep tot ver in de jaren 1800.
Het is klein, maar de moeite waard van een bezoekje.

Overal in Söderhamn vind je schitterende oude huizen, dit is naast het museum, hier heeft Angus gewoond, toen hij 35 jaar gelden woonden en werkte in Zweden, ook wij samen hebben daar 2 maanden gewoond, voordat we verhuisde naar ons huis.

In dezelfde straat bevind zich Kvarnen een oude molen, waar veel tentoonstellingen worden gegeven en tijdens de zomer maanden koffie word geserveerd.

Nu gaan we de stad in, hoog op de berg ligt:
de karakteristieke uitkijktoren Oscar Borg op East Hill, uitkijkend over Söderhamn en  omgeving, dat is uitgegroeid tot een landelijk bekende symbool van Söderhamn.

Oscar Borg werd geopend in 1895 en ontworpen door de toenmalige stad ingenieur Gustaf Hultqvist. De toren is 23 meter hoog.


Je kunt er per auto komen, maar ook met de trap naar boven. 
Je komt langs de bieb, ga er even binnen, want er hangt altijd kunst.
Dit is de winkelstraat, Köpmangatan, de 25ste April , word Söderhamn heropend met een schitterend nieuw complex, met de winkel H&M , een restaurant etc.

Je vind er Ulla Marie website, die gespecialiseerd is in linnen kleding.
Krukmakeri website een winkel met lokaal handarbeid.

Het is klein maar alles is er te koop.

We hebben veel loppisen, druk op deze site vul de plaatsnaam in, en dan vind je alle loppisen over heel Zweden

Loop ook langs de kade, je vind er schitterende pakhuizen, en op de berg zien je de oude kanonnen staan.

Söderhamn en omgeving staat bekend om zijn schitterende natuur en natuurreservaten.
Er is nog veel meer te vertellen, maar dat ga ik dan allemaal apart doen, nu hebben jullie even een indruk, hoe Söderhamn eruit ziet, en wat er zoal te beleven is.

Ik wens jullie allemaal en hele fijn week toe.