zaterdag 19 januari 2013

Selma LagerlöfSelma Lagerlöf landhuis
 is gelegen aan de oost-oever van midden Fryken ( meer),9km ten zuiden van Sunne in Värmland.
   Selma Lagerlöf werd hier in 1858 geboren en bracht haar jeugd in haar geboorte huis  in Mårbacka in Zweden.
 Zowel Zweedse als buitenlandse toeristen brengen steevast een bezoek aan het geboorte-en sterfhuis van de beroemde Zweedse schrijfster die in 1909 de Nobelprijs voor de letterkunde kreeg. (ik heb haar geboorte huis bezocht in Aug.2006)
 Het romantische  landhuis waar Selma en haar familie woonden, moest echter verkocht worden, om de schulden te betalen van haar vader , ten gevolge van zijn drankverslaving,
 Maar Selma Lagerlöf slaagde erin het huis in 1907 terug te kopen en te laten verbouwen.

De opgezette gans is een geschenk van schooljongens uit Skåne.
  De alleen wonende schrijfster stierf in 1940.Selma Lagerlöf en Niels Holgerssons wonderbare reis.

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige, ooit door Selma Lagerlöf als schoolleesboek bedoeld en in twee delen geschreven (1906-1907), is sindsdien als monografie in vele talen vertaald.
 De roman beschrijft de wonderbaarlijke reis van de stoute boerenjongen Niels Holgerssons (zoon van Holger) die voor straf tot een dwergje wordt betoverd. Gezeten op de rug van een tamme ganzerik reist hij vanaf het uiterste zuid puntje van de provincie Skåne dwars door Zweden mee met een troep wilde ganzen, die na de nodige rustpauzes ten slotte in Lapland aangekomen op de Kebnekaise, Zweedse hoogste berg, neerstrijkt. Op hun terugvlucht met nieuwe stops brengen de ganzen Niels weer thuis, maar hij wordt ‘onttoverd’.

Wie Zweden echt goed wil leren kennen en daarvoor best enige jaren over heeft, hoeft alleen maar Lagerlöfs spannende boek te (her)lezen, de plaatsen die de ganzen aan doen even te noteren, vervolgens hun route op een kaart van Zweden uit te zetten en deze in vakanties stuk voor stuk per auto af te reizen.

In het voetspoor van Niels Holgerssons te treden is meet nog dan een nostalgische vooral ook historische reis, waarop duidelijk wordt hoe groot de veranderingen zijn die de Zweden in de eeuw sinds Selma Lagerlöf haar roman schreef, hebben gemaakt. Ondanks die verschillen zijn het majestueuze landschap en de verstilde sfeer onveranderd gebleven. Zo is Zweden en daarom komt U er vast weer terug.


Fijne dag allemaal groetjes Joke