maandag 14 januari 2013

MoraHoewel Mora (20.000) inwoners, aan het meer van Siljan, flink toeristen trekt, zijn de voorzieningen nauwelijks toereikend voor de grote toeloop.Het is een schattig stadje waar heel veel te zien is, je kunt er wel een paar dagen door brengen.

Er  is  een prachtige kerk.


Op de rand van de toren van de Mora Försameling/Kyrka (kerk) staat:’ CarlXI 1673 heeft de toren laten bouwen..’Het oudste deel van de kerk ligt in Zorngården, het vroegere woonhuis en atelier van Zorn.   Op het gras gazon rond de kerk staat het beeld van Anders Zorn (1860-1920)

 .Deze beeldhouwer en schilder uit Mora, een zoon van een ongehuwde flessen-spoelster, wist in Parijs internationale bekendheid te krijgen en leefde daarna als een vorst in Mora. Hij is de schilder van het volksleven in Dalarna. Op het kerkhof bevindt zich de roze granieten graftombe van Zorn.
Zorn museum
 Zorn vervaardigde het beeld van Gustav Vasa dat tegenover de kerk staat.
  Het jaartal (1520) op de sokkel herinnert eraan dat Gustav Vasa als boer vermomd van dorp tot dorp trok om boeren en mijnwerkers te ronselen voor een leger tegen de Denen.Op kerstmorgen 1520 leek het er even op dat hij de kerkgangers in Mora tevergeefs had toegesproken. Maar toen Gustav ontmoedigt richting Noorse grens vluchtte, bedachten deze zich nog net op tijd. Zij zonden de beste skilopers van Mora achter hem aan, die hem vervolgens inhaalde. Elk jaar, op deze eerste zondag van maart, wordt nu de Vasaloppet gehouden., Een populair wintersportevenement en een marathonloop op ski’s over een afstand van  90km., van  Salen naar Mora.( Angus mijn man heeft hem in totaal 50 keer gedaan hij doet hem 2 maal in de week, eenmaal op maandag en de officieel op zondag. In september 2008 werd Angus officieel gehuldigd in Mora.) Het is de langste skirace ter wereld.
Eind punt van de Vassaloppet


(als je in de hal binnen komt, hangt daar een grote foto, je ziet Angus  in het geel,  achter de blauwe skiër 4290, en Angus staat ook 2 maal op de film, die te zien is in het museum, wat leuk is als je beseft dat er 16.000 mensen mee skiën elk jaar) 

Angus gehuldigd als Vasalopp veteraan, inmiddels heeft hij hem meer dan 60 keer gedaan, hij doet hem 2 maal in  het seizoen, helaas telt maar 1 keer.
 In het museum vind je de hele historie of de Vasaloppet (lees hier meer), foto’s, bekers en anderen voorwerpen die van doen hebben met de Vasaloppet.

Als je in Zweden bent, is Mora zeker de moeite waard van een bezoekje

Fijne dag allemaal groetjes Joke