donderdag 10 januari 2013

Dalahäst
Hét symbool voor Dalarna en tegenwoordig ook voor Zweden is de Dalahäst (Dalarnapaardje).
 De enige echte wereldberoemde houten paardjes worden gemaakt in Nusnäs (web-site), in de buurt van Mora, bij de familie Olsson. Het dalapaardje wordt al meer dan 350 jaar gemaakt en over de gehele wereld verkocht.
Deze kreeg Angus in 1998, bij een race die hij deed van de Vasaloppet
In vroeger tijden werden gedurende de lange winteravonden als huisnijverheid verschillende kinderspeeltjes uit hout gesneden. Zo zijn de Dalarna paardjes ontstaan, in allerlei maten en kleuren. 
Falun museum
Het symbool is populair geworden, omdat men tijdens de wereldtentoonstelling van 1939 in New York een blikvanger wilde hebben voor de ingang van het Zweedse paviljoen. Dit werd een heel groot, houten paard van 2 meter 80 hoog.

  Hier kwamen zoveel enthousiaste reacties op, dat men op grote schaal kleine replica’s van dit paard is gaan maken. Er zijn daarna tot op de dag van vandaag vele varianten van deze paardjes gemaakt. 
Dit is mijn collectie, en hier kan je zien verschillende replica's
Het paardje wordt ook nu nog grotendeels handmatig uit hout gesneden en geheel met de hand beschilderd. Daardoor is geen één paardje hetzelfde. Het productieproces is te volgen tijdens een bedrijfsbezoek aan Nils Olsson.

De grootste collectie die ik tot nu toe heb gezien staat in Falun museum.


deze heb ik in Nederland gekocht voor €2
Hier zie je hoe ze gemaakt worden ( ga naar deze web-site)