dinsdag 13 maart 2012

Vandaag neem ik jullie mee door de Gamla Stan

 Gamla Stan is de plek waar het voor Stockholm in de 13e eeuw allemaal begon. Dit is het oude stadscentrum met kleine middeleeuwse straatjes, 17e-eeuwse gangetjes (de smalste is slechts 67 cm breed!), pleinen, paleizen en herinneringen aan de riddertijd. Erg prettig is dat een groot deel van de wijk autovrij is en je er dus heerlijk kunt rondslenteren. Het centrum van deze oude wijk is Stortorget. Hiervandaan lopen allerlei kleine pittoreske straatjes alle kanten op. De wijk bestaat uit oude huizen in Noord Duitse stijl en in Zuid Europesche kleuren (donkergeel, oranje), kasseien-straatjes en oude kerken. Hier ga ik allemaal over schrijven, dus houdt jullie wandel schoenen maar aan.

Dit is de Stortorget , dit is verbonden met het Bloedbad in 1520 waar veel Zweedse edelen en bisschoppen werden onthoofd.
Hier is het heerlijk vertoeven, er is daar een heerlijk restaurant waar je zomer buiten kan zitten, en heb je geluk, dat krijg je daar ook nog gratis een concert bij, van een of ander kapel, dat vaak in de zomer maanden gebeurt.Hier ben ik met mijn vriendin Lucia in 2008, heerlijk aan het genieten van zo een avond.
Op de Stortorget, vind je ook het beursgebouw
 , en het Nobel museum.

Zo nu gaan we onze wandeling voortzetten, we gaan via de Köpmansgatan. In deze levendige straat zijn veel antiquairs gevestigd, Sommige 16de-of 17de eeuwse koopmanshuizen bezitten binnenplaatsen  met fraaie gazons en vijvertjes.  Dus kijk  daar naar uit.
Deze meneer vonden we in een zijstraatje, die leuke naam plaatjes maakte, nu heb er dan ook een paar gekocht, van een kat

En toen kwamen we op dit plein (zie je me zitten) Själgårsbodarne, waar we dit winkeltje tegen kwamen, O dames wat hebben Lucia en ik daar genoten, we kwamen ogen te kort.
Het winkeltje van binnen
en dit bedoel ik nu met de smalle straatjes
De oude huizen hier zijn prachtig gedecoreerd met mooie ornamenten. Het lijkt alsof je opeens 700 jaar terug bent in de tijd.
en dan opeens loop je tegen dit beeld aan!
Een bronzen kopie van de beeldengroep van St Joris met de Draak uit de Grote kerk.
en dan kijk je door zo een straatje , en dan zie Skeppsbron, waar je heerlijk aan het water, kan genieten van schitterende panden, maar wil je zo iets kopen! nu dan moet je diep in de buidel tasten.
Skeppsbron
Zelfs de elektra huisjes zijn in deze stijl gemaakt.
In 2006 was mijn nichtje Marja op bezoek, en natuurlijk hebben we een paar dagen Stockholm gedaan.
Hoop dat jullie hebben genoten van Gamla Stan in Stockholm, fijne dag allemaal groetjes Joke